Voorgeschiedenis

Vanaf 1957 begon Mimi Hoffmann, met haar echtgenoot Herman Muyldermans, jongere en oudere zangers en zangeressen te zoeken. Stilaan groeide het koor. Herman schreef alle partituren, voor alle stemmen, met de hand. Die getuigenissen zitten nog in het archief van het koor. Dank zij hen slaagde het koor erin in 1968 met succes deel te nemen aan het Provinciaal Korentornooi in de 1ste afdeling.

Tot 1969 werd ten huize Muyldermans gerepeteerd : wekelijks gingen alle meubelen in de woonkamer aan de kant om plaats te maken. Want vele leden brachten familieleden of vrienden mee; het werd meestal een leuke boel. Soms met 60-70 aanwezigen. Mimi is altijd het koor met grote sympathie blijven volgen. Zo lang ze het kon, wilde ze alle uitvoeringen bijwonen. Aan Mimi en Herman zijn we de grootste dank verschuldigd, alsook aan de vele koorleiders en besturen die elkaar opvolgden in de loop der jaren.

Aanvankelijk werden misvieringen opgeluisterd.

Het koor evolueerde langzamerhand van uitsluitend religieuze naar zowel profane, polyfone als hedendaagse muziek.

Het koor verwierf faam en werd vaak gevraagd om mee te werken aan grote initiatieven:

Tannhäuser opera van R.Wagner (1975). Oratorium van Samson van J.Horovitz (1980). Het Groot Promenadeconcert (1981). The First Night of the Proms (1985). 9de Symfonie van Beethoven (1990). 5 uitvoeringen van Carmina Burana van C.Orff (1991-1992). Het beste van Lehár: operette-avond Kaaitheater (2004). Groot Kerstconcert in Dilbeek met verschillende koren.

Singhet Scone werkte ook andere eigen projecten uit: een jubileumconcert A.Vivaldi (1984). Een Zangfeest voor de Kring van Vlamingen in Parijs (1988). Een concert met orkest voor Tractebel (1989). Concerten in Wenen (1993). Een jubileumconcert Mendelssohn (1994). Mozartconcerten (1995). Het Requiem van Fauré met de steun van twee Dilbeekse koren (1998). Alsook verschillende fragmenten uit het Oratorium van Paulus (2001-2002) in samenwerking met een koor uit Turnhout.

Na enkele dirigentenwissels dirigeert Léon-Bernard Giot het koor sinds september 2006. Hij is tevens stempedagoog en baritonsolist. Onder zijn leiding en impuls werkt het koor Singhet Scone ook met andere koren onder de noemer Verenigde koren, voor zowel wat betreft het opluisteren van missen, als van concerten en opera-artiestenmissen.

Het koor heeft in de loop van al die jaren een 400-tal werken aangeleerd in allerlei genres en stijlen: van religieuze tot profane, van polyfone tot hedendaagse muziek, van ernstige tot luimige…